Депутатът Емил Кошлуков обяви, че напуска партията НДСВ. Основният му мотив е несъгласие с назначаването на Бриго Аспарухов за координатор на специалните служби в политическия кабинет на премиера Симеон Сакскобургготски. За сега Кошлуков ще остане в парламентарната група.

Кошлуков подреди мотивите си в три групи - лични, държавнически и политически:

"Моите убеждения и възгледи на антикомунист и демократ ме карат да смятам, че не мога да работя с бивш служител на службите, бивш депутат на БСП и генерал, и то особено на такава позиция."

Координаторът на дискусионния клуб "Новото време" определи назначението на Аспарухов, като вредно за преговорите с НАТО и с Европа. Според него в началото на изборната кампания, този политически акт показва, че БСП влиза във властта и ще отблъсне симпатизанти на НДСВ.

О.з. генерал-лейтенант Бриго Аспарухов контрира, че един човек не може да е от значение за членството ни в НАТО. Генералът прегази през журналистите без да даде отговор дали ще има промени в спецслужбите, но лакончино коментира:

"Уважавам всяка постъпка на всеки политик. Изявления по-конкретни за работата си няма да правя. След като встъпя в длъжност ще ви кажа повече неща."

Съпартийците на Кошлуков не пожелаха да тълкуват нито действията, нито мотивите му.

"Не си спомням Емил Кошлуков да е направил или казал нещо, което да заслужава коментар", заяви зам.-председателят на НДСВ Даниел Вълчев.

"Не съм представител на политическия съвет, не мога да коментирам това решение", каза председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев.

"Мога да разбера емоциите на г-н Кошлуков, но не мога да коментирам неговото решение", заяви Мирослав Севлиевски - зам.-председател на ПГ на НДСВ.

Днес никой не последва Кошлуков. Зам-председателят на парламентарната група Борислав Цеков обаче прогнозира нарастващо разделение между партията и парламентарната група.

Самият Кошлуков обяви, че е информирал премиера и лидер на партията НДСВ с писмо:
"Каква реакция да очаквам, не мога да очаквам, никаква реакция от премиера."

За сега депутатът ще остане в парламентарната група на мнозинството, за да продължи да работи по законите, които е започнал.