За да поднесат цветя на министъра 13-годишният Сашко и баща му пристигнаха от Раковски. От пет години момчето мечтае да ходи на училище.

"Детето ми учи в къщи, което го отделя от другите деца. Има часове с учител. Учат с него, но няма е средата, която му е нужна, за да го стимулира. Така е сам със себе си", обясни бащата на Сашко, Милко Шарков. 

Заедно със Сашко цветя на заместник-министър Камен Веселинов поднесоха и деца от Варна, Плевен, Габрово и София. Никое от тях не ходи на училище. Константин от Варна бе с по-големите си кака и батко.

"Искаме всички деца като него да ходят на училище като нас, да минават класовете и да получат дипломи и добро образование", каза Възкресен, брат на Константин от Варна.

От министерството признават, че тези деца трябва да учат в масово училище.

"Не е най-доброто обучение на децата в къщи. Ние искаме децата да учат в клас", посочи Пешка Коркинова, дирекция "Специализирано образование" в Министерството на образованието.

Експертите уверяват, че вече са започнали законодателните промени.

Пешка Коркинова каза, че информацията колко деца с увреждания ще учат тази година в масови училища и колко в домовете си
ще бъде изпратена от регионалните инспекторати през ноември.

От министерството още не знаят колко деца с увреждания ще учат в масови училища тази година. По данни на социалното министерство, 2 500 деца с увреждания не ходят на училище.

"Няма асансьори, няма рампи, как да ги водим на училище. Те не могат да влязат там", обясни бащата на Сашко.

Родителите се надяват освен добрата воля, просветното министерство настина да създаде условия децата им да бъдат ученици.