Има проблем със свободата на медиите в целия Европейски съюз и България не прави изключение. Това каза председателят на БСП  Сергей Станишев на дискусия на тема "Обективността на медиите и медийното законодателство", организирана от Института за
социална интеграция и Фондация "Фридрих Еберт".  Станишев даде за пример, че в европейски мащаб за първи път има случай, когато ЕК се занимава с медиен закон - този на Унгария,
която в момента председателства ЕС. Подобни идеи за регулация на медиите се появиха и в България, отбеляза Станишев и цитира  думите на съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, че е необходим нов закон по отношение на клеветата, тъй като не можело "да плюеш по институциите и по хората безнаказано".

Според лидера на БСП опитът да бъдат подчинени медиите е целенасочена политика на управляващите.

Станишев посочи, че интернет пространството, което трудно може да бъде контролирано, се превръща в самостоятелен фактор на формиране на независимо гражданско обществено мнение, но не е достатъчно, за да замени независимите медии.

Станишев посочи, че в България има концентрация на собственост на медиите от икономически групировки, което поставя журналистите в зависимост, има монополизация на рекламния пазар и ясна тенденция за монополизация на разпространението на печатните медии.