Папа Йоан Павел Втори пристига днес на четиридневно посещение в Словакия. Това е 102-рото пътуване на главата на Римокатолическата църква извън Ватикана и става месец преди тържествата по случай 25-ата годишнина от избирането на Йоан Павел Втори начело на Светия престол. Според някои кардинали, това посещение може да е последната му визита в друга държава.

Това е третата визита на Йоан Павел Втори в бившата комунистическа страна. Папата гледа на Словакия, родната си Полша, и другите католически страни, които ще се присъединят към Европейския съюз, като сила, която ще помогне за връщането на баланса в тенденциите към разединение в Европа, отбелязва "Асошиейтид прес". Както е известно, Ватиканът е против разкрепостяването на моралните норми и е срещу признаването на хомосексуални бракове и правото на аборт. През юли словашкият парламент одобри закон за легализиране на абортите, извършени до 24-тата седмица на бременността. Президентът на страната наложи вето и поиска съдът да се произнесе. Очаква се папа Йоан Павел Втори да направи категорично изявление по този въпрос.

Папата ще обяви за блажени монах и монахиня, осъдени на затвор от комунистическия режим. Над 5 000 полицаи и охранители ще следят за сигурността по време на посещението. Властите признаха, че разследват заплаха за смърт, отправена срещу папата.