Земетресение с магнитуд 7,5 разтърси днес южния тихоокеански остров Вануату, предадоха световните агенции, като се позоваха на Геофизичния институт на САЩ.

Трусът с епицентър на 46 км северозападно от град Порт Вила бил регистриран в 5:23 ч. по Гринуич на дълбочина 66 км, посочи ИТАР-ТАСС.

Властите в южнотихоокеанската островна държава Вануату посъветваха гражданите да се придвижат към по-високи места като предпазна мярка, след като силното земетресение предизвика днес малко цунами, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Казахме на хората да отидат на хълмовете, въпреки че засега нямаме данни за щети. Това е предпазна мярка", каза Риса Фрет от полицията в столицата Порт Вила.

"Данните за морското ниво показват, че се е образувало малко цунами. В Порт Вила е регистрирана височина на вълните 23 см. Възможно е близо до епицентъра на земетресението да се наблюдават и по-високи вълни", заяви центърът.

В Порт Вила трусът е разлюлял сгради, предизвикал е спиране на електричеството и прекъсване на телефонни линии.

"Беше доста силно земетресение и все още има вторични трусове", каза Бен Маккензи от дипломатическото представителство на Нова Зеландия в столицата на Вануату.

Той каза, че трусът е нанесъл известни щети на четириетажната сграда, в която е представителството. По думите му имало паднали рафтове и таванни плоскости, а компютрите се "разлетели из офиса". Маккензи заяви, че сградата се евакуира и се проверява дали някой е пострадал.