Изложбата е съпътствана от конференцията "Балканите и НАТО срещу теророзма", която беше открита от премиера Сакскобургготски.

Президентът Първанов обяви Балканите за прицелна точка на престъпни трафици и мост на нелегални пазари.

"Тероризмът, който е крайна степен на изява на различията и прекъсване на всяка комуникация на утвърждаващите се евроатлантически Балкани ще губи все повече от хранителната си среда. Днес обаче е твърде рано да кажем че тази среда е изчезнала", каза президентът на РБългария Георги Първанов. 

Премиерът Сакскобургготски от своя страна заяви, че България е ратифицирала всички международно-правни инструменти за борба с тероризма. Част от тази политика е и българското участие в Афганистан и Ирак.

"Нашият контингент разбира се е една от темите най-важни и близки до сърцето му. Сигурността на нашите момчета, тъй като съм много по-стар от тях не ги наричам господа е нещо, което трябва да ни занимава и да държим всички на нея" , каза премиерът Симеон Сакскобургготски.

В конференцията срещу тероризма са ангажирани 5 институции. С доклади участват разузнаването и контраразузнаването. На форума 70 компании от 16 държави ще покажат до 13-ти септември достиженията на отбранителната си индустрия.