Един американски войник беше убит, а друг - ранен днес, североизточно от Багдад, след като самоделно взривно устройство избухна при преминаването на военна кола. Това съобщи Централното командване на САЩ.

Няколко часа по-рано един иракчанин загина, а 47 души бяха ранени при експлозията на кола-бомба в град Ербил в Северен Ирак. Сред тях са и шестима американци. Това предаде "Асошиейтед прес", като се позова на американски военен говорител в Багдад.

Много от пострадалите са от съседните къщи и кюрди от охраната на сградата, до която е избухнала бомбата. Сержант Шейн Слотър заяви, че шестимата американци са персонал на Министерството на отбраната, но не уточни дали са военни или цивилни. По-рано бе съобщено, че е извършен саботаж срещу електропровод с високо напрежение, захранващ помпената станция, която снабдява с вода Киркук в Северен Ирак и с електричество индустриалната зона на града. Неизвестни лица задействали взривно устройство, което прекъснало електропоровода на около 15 км от града, лишавайки го от питейна вода поне за три дни.