Оперативен щаб ще ръководи предотвратяването на разпространението на вирусния хепатит тип А в района на Стара Загора. Това беше решено на заседание в Районния център по здравеопазване. На срещата присъстваха представители на РИОКОЗ, РЗОК, директорът на болницата "Проф. д-р Стоян Киркович" Николай Колев. Щабът ще бъде ръководен от ръководителя катедра "Инфекциозни болести" в местния медицински факултет Лилия Пекова.

Директорът на РЗОК Славка Йорданова е изпратила писмо до НЗОК, в което настоява да бъдат увеличени средствата за януари и февруари за местната болница заради големия брой заразени с хепатит, лекувани в здравното заведение.

В аптеките в района има достатъчно ваксини, бе посочено на срещата. При заявяване на по-големи брой препарати лекарствата може да бъдат доставени до 24 часа.

От утре в болницата започват работа допълнително две медицински сестри, трима санитари и един медицински секретар от Университетска болница в Стара Загора, които ще подпомагат лечението на пациентите, заразени с вирусен хепатит А.