По-рано организацията реши да допусне иракския първи дипломат на заседанията си днес и утре. Либия бойкотира срещата в Кайро заради решението на Арабската лига да признае Преходния управляващ съвет на Ирак за свой член до избирането на суверенно правителство.

Решението за приемането на Преходния управляващ съвет на заседанието на Арабската лига като орган, представляващ Ирак, бе взето късно снощи след шестчасови дебати. Мярката е само временна, докато Ирак се върне към самостоятелно управление. Ако до една година не бъде избрано суверенно правителство, организацията ще преразгледа решението си. За целта външните министри на страните от Арабската лига настояха да бъде изготвен график за изработване на конституция и провеждане на парламентарни избори в Ирак. Генералният секретар на лигата Амр Муса настоя за прекратяване на окупацията и връщане на суверенитета на страната.

Междувременно командването на американската армия нареди срокът на службата на войниците от Националната гвардия и запасняците в Ирак и съседните държави да бъде удължен на една година. С новата заповед гвардейците и запасняците ще останат в Ирак няколко месеца повече от предвиденото.