Пукнатина широка 3 метра и половина се отвори след вчерашното земетресение в Нова Зеландия. Вторични трусове продължават да люлеят района. Новите трусове са със сила от 5 по Рихтер и продължават да събарят стени и мазилки. На много места се отвориха широки пукнатини. След разрушителното земетресение вчера, в района на трусовете се извиха бури със скорост на вятъра от 130 километра в час. Властите се опасяват от нови тежки поражения по сградите.

Около 300 души са евакуирани от домовете им и настанени във временни центрове, благотворителни организации са раздали храна на близо 1000 души. В района на бедствието е възстановено 95 процента от електрозахранването, настилката на пътищата е разцепена, тръбите на водоснабдяването и канализацията са прекъснати, има напукани фасади на сгради.

Няма данни за загинали, но неколцина души са ранени. Това е най-силното земетресение в страната от 80 години. Първоначалните оценки на щетите са за около 1,4 милиарда щатски долара.

В целия район продължава да е в сила обявеното бедствено положение. Очаква  се утре да бъде отворена за бизнес централната градска част, но училищата в Крайстчърч ще останат затворени най-малко до сряда, докато бъдат направени съответните инженерни проверки по сградите.

Най-малко 500 сгради, от които 90 в центъра на града, се смятат за унищожени от земния трус в петък край 400-хилядния град на Южния остров.