Самороден автор на рими пише, но не е прочел нито една книга. Димитър Андонов - Якудзата - ромският R&B пионер вярва в мисията на стиховете си и в безсмислието на книгите. Вяра Деянова и Петя Дикова разказват.

Митко Якудзата е убеден, че е открил пътя на ромите към R&B сцената. От години пише в рими, не пропуска кастинги за реалити формати, а от скоро има и видео клип.

29 годишният самоук артист ни посреща в дома на родителите си в кв. „Христо Ботев”. С гордост ни показва цялото си творчество, събрано в плик. Готов е и за албум.

Ще остана роза в нощта
Прокле ме любовта
Сред падащи цветя и отровени листа
Оставам към вечността

Митко учил до осми клас. След това продължил сам. В пътя си като уличен поет има едно основно правило - никакви книги.  

„Не знам книгата какво ще помогне на един човек... Съзнанието ти дава мъдрост и духа, това което го имаш вътре, а не някаква книга. В книгата има човешкото, скрита реклама... Книгата е продукт за пари, но повечето хора не могат да осъзнаят това”, казва поетът.

Пише „ас” (вместо „аз”, бел.ред.), но според него е по-важно да е добре, а не дали ще сгреши една буква: „Защото има някой, който е по-зле. Аз мога да чета. Навътре съм в нещата. Знам какво е пълномощно”, казва той.

Вдъхновен е, когато е ядосан. А това му се случва често. Причината най-често е етническа .

„Във всеки един българин има нещо като чип. Винаги има дистанция като видят някой ром или циганин. ..Всяко едно стадо си има мърша. Аз не съм Бог да ги оправя двете раси. С моята песен искам да сближа двете раси”, казва Якудзата.

Мисията на Митко е непонятна за неговите близки. Родителите му не харесват текстовете му. Твърдят, че го мързи малко да работи, но поне не краде.

Само братът на Якудзата - голямата гордост на семейството Георги Андонов, който спечели бронзов медал на европейското първенство по борба в Анкара, вярва в батко си.

Извън семейния съвет потърсихме и професионалното мнение за литературно - музикалната мисия на Якудзата. Писателят Димитър Шумналиев дава зелена светлина на ромският поет.

„Това, което прави този Митко, е нещо, което ние трябва да съзрем като една социална полезност”, заяви той. Според него творчеството на младия поет обаче няма литературно стойност.

И докато околните умуват за бъдещето на Митко, той отива и по-далече. Ромският рапър вижда себе си и като звезда във филм, посветен на живота му. С много бойни сцени.

От малък ме ритат,
а боли ли - не ме питат.
Майка ми е циганка,
баща ми е ром,
затоврът, братче, е моят роден дом.