Главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов се обяви против идеята да бъдат ограничени правата на гражданите в името на тяхната сигурност. В педаването на Би Ти Ви "Сеизмограф" той обясни, че предлаганите мерки за по-ефективна борба с престъпността са съвсем конкретни и засягат престъпниците. Според заместник-главния прокурор Христо Манчев ограничаването на някои от правата не касае всички граждани, а лицата, които са свързани с извършителите на престъпления:

"Всеки от българските граждани има право на живот. Когато някой посегне на неговия живот, не следва ли държавните ограни да вземат съответните мерки? Затова тази зависимост, бих казал или взаимна връзка между правата на гражданите и правата на тези, които вършат претъпления, трябва много внимателно и задълбочено да се прецени от законодателя."

"Аз искам да се приемат тези мерки, които да дават възможност да уличаваме с тези безспорни доказателства и процедурата да се съкрати. Аз не пледирам за ограничаване или отнемане на свободата на гражданите. Аз съм демократ по душа и искам ограничаване правата на тези, които носят гранати, взривове, правят фалшиви пари, крадат коли и карат Европа да се страхува от нас", заяви ген. Бойко Борисов.