"Картината е ясна. Тя беше ясна още миналата година. Държавата върви към един тежък дефицит. Структурно стопанството е трудно управляемо, икономиката е зле. Няма икономика, няма работа, няма доходи". Това заяви в студиото на „Тази сутрин” Кольо Парамов, икономист.

Според него едната възможност пред управляващите е да се намали фискалният резерв а втората – да се преизчисли брутният продукт.

"Очакванията на хората бяха, че ще се режат разходите. Изведнъж получаваме бюджет, в който разходите са с 500 млн. лева повече, а приходите – с 2 млрд. лева по-малко. В същото време се очаква икономически ръст от 1%, а не спад от 2%, както се предвиждаше”, коментира на свой ред Петър Димитров от Коалиция за България. Реже се БАН, от парите за лекарства и образование, но не се пипа ДАНС, МВР – силовите министерства, допълни той.

Според Димитров има две популярни мерки за тази ситуация – вдигане на данъците, която е нелюбима или рязане на разходите. И третата мярка в България – фискалния резерв – "има тука някакви пари, дайте да ги похарчим”. Това са бели пари за черни дни, но черните дни ще бъдат през 2011 г., подчерта депутатът от КБ. Единственият въпрос, който имаме към управляващите е – защо не си съберете данъците. Не се хваща корупцията, трафика, цигарите. Само от цигарите поне 1 млрд. не влизат в бюджета, каза още той.

"Г-н Димитров знае, че икономиката не работи и няма от къде да се съберат, потреблението е паднало”, каза в отговор Парамов.