Всички обвиняеми либийци от ръководството на болницата, както и офицерите, разследвани за насилие са на свобода под парична гаранция. В ареста са само българите.

Показанията на професорите Монтание и Колизи са пробив в делото за българските медици в Либия. Това заяви тази сутрин пред Би Ти Ви министърът на външните работи Соломон Паси.

Според доклада на двамата учени причините за заразяването на 393 либийски деца със СПИН през 1998-ма година са лоша хигиена и вътешноболнична инфекция в детската болница "Ал Фатах". Тя е възникнала преди назначаването на българите и е продължила година след задържането им, допълват професорите.

"И професор Монтание и професор Колизи направиха вчера много впечатляващи пледоарии, много силни и изпълнени с доказателства. И аз искрено искам да се надявам, че либийския съд ще вземе тези доказателства предвид", каза министърът на външните работи Соломон Паси.
Външният министър допълни, че външнополитическите процеси около Либия са обнадеждаващи. Те могат да повлияят по някакъв начин за развоя на делото, защото предстои Съветът за сигурност към ООН да гласува резолюция за отмяна на санкциите срещу Либия, чиито съавтор е и България. Паси допълни, че не се ангажира с прогнози преди заседанието на съда на 8 септември:
"Вторият положителен факт след това, че бяха поканени проф. Монтание и Колизи е този, че следващото заседание на съда е насрочено за 8 септември, само след 5 дни, и аз лично не бих се ангажирал с прогнози свързани с изхода или скоростта на развоя на делото преди датата 8 септември."

Българските медици са добре и са обнадеждени след явяването в съда на двамата вирусолози. Вчера българските журналисти и медиците са прекарали 8 часа заедно в съдебната зала, а след това са имали възможност и да поговорят.
Световните медии днес коментират хода на делото срещу шестимата български медици в Либия и важността на показанията на професорите Колизи и Монтание.

Кореспондент на Би Би Си в съседното на Либия Мароко цитира неназовани дипломати, според които делото с българските медици може би е опит да се отклони вниманието от състоянието на либийските държавни болници.

Кореспондентът Себастиян Ашър също така цитира Доктор Монтание, според когото СПИН-епидемията вероятно се дължи на лоша хигиена, а не на действията на обвиняемите.

Според журналиста, също така има предположения, че Либия се опитва да окаже натиск върху България, за да получи опрощаване на дълговете си към страната. Те възлизат на около 300 милиона долара.

Ашър припомня, че срещу шестимата български медици и либийския им колега, задържани по делото, все още стоят обвинения, които могат да донесат смъртни присъди.