51 хиляди абонати на столичната топлофикация, които имат неплатени сметки за повече от 500 лева, разполагат с още два работни дни да погасят задълженията си. От компанията заявиха, че след 5-ти септември, срещу длъжниците ще започне прилагането на принудителни мерки. Срещу 25 хиляди длъжници вече са заведени съдебни производства.

От 370 хиляди абонати на "Топлофикация" - София 51 хиляди дължат от сметки за парно суми над 500 лева, заяви пред Би Ти Ви директорът на дирекция в компанията Стефан Дочев. "Топлофикация" търси от частните абонати вземания за 70 милиона лева. Те са получили предупредителни писма, в които е посочен крайният срок за издължаване - 5 септември. Пръвата принудителна мярка е спиране на топлата вода и разкачване на радиаторите.

Пре неосигуряване на достъп законът ни дава право да налагаме акт за нарушение в размер от 100 до 500 лева и последната процедура е съдебната.

На въпроса дали това е законно Дочев бе категоричен, че тази мярка е разписана в Закона за енеригйната ефективност и наредбата за топлоснабдяване.

"В общите условия за топлоснабдяване е предвидено, че абонатът няма право да откаже достъп за тези действия в периода между 8 часа и 20 часа в работните дни", поясни инж. Стефан Дочев.

От компанията припомниха, че върху задълженията текат лихви. Длъжниците не могат да искат разсрочено плащане на просрочени сметки.