На българския пазар се продават генно- модифицирани фуражи, без да бъдат специално етикетирани, алармира екологично сдружение "Земя".

От Агенцията по храните са категорични, че не може да се говори за генно-модифицирани яйца, мляко или сирене, защото са използвани ГМО фуражи.

Контролът се осъществява от Агенцията по храните. Ветеринарните инспектори контролират както производителите на фуражи, така и производителите на храни. Три са лабораториите, в които могат да бъдат правени изследвания за ГМО.

При наличие на над 0,9 процента генно-модифицирани продукти във фуражите, те трябва да бъдат специално етикетирани и обозначени. От направеното изследване на екологичното сдружение "Земя" обаче става ясно, че тези регламенти се прескачат.

"Направихме тест на смесена проба от пет продукта и открихме, че в тях има над 5% съдържание на ГМО соя", заяви Иво Попов, екологично сдружение "Земя".  

Производителите на фуражи се контролират от Агенцията по храните, при това редовно, уверява ни заместник-директорът Антон Величков.

В същото време за последните месеци са взети не повече от 7 проби.

"Няма разминаване, с изключение на една проба, при производител, откъдето установяваме 5 % съдържание на ГМО", заяви Антон Величков, зам.-изпълнителен директор на Агенцията по храните.

Безопасността на ГМО фуражите не е доказан от науката факт, припомнят еколозите.
В същото време голяма част от животновъдите и птицевъдите у нас използват пакетирани фуражи.

"Разбира се, че ако това не е обозначено на етикета и ако е скрито, животновъдът няма как да го разбере", обясни Димитър Зоров - Асоциация на млекопреработвателите.

Може ли от генно-модифицираните фуражи да има остатъци и замърсявания в крайните продукти за потребителя?

"Категорично такова преминаване от фуражите в крайните продукти няма", заяви Антон Величков.

Резултатите от изследването ще бъдат официално представени от Агенцията по храните до дни.