Четири основни текста в Наказателния кодекс, свързани с незаконния достъп и разпространяване на класифицирана информация, е предложил вътрешният министър Георги Петканов. Според него, това са едни от най-наложителните поправки:

"Не са редки случаите, когато от едни или други институции, държавни органи в това число и от системата на МВР изтича класифицирана информация."
Максималното наказание се предвижда за хората, които умишлено са осигурили такъв достъп, обясни министърът на въпрос дали поправките са свързани с огласяваните от депутати доклади за контрабанда. Той допълни, че най-малкото наказание би трябвало да се прилага за журналисти, които по непредпазливост са разпространили такава информация.

"Тогава има член 105Б за престъпление, извършено по непредпазливост. В случаите на член 105А - лишаване от свобода до 2 години", поясни министър Петканов.

Вътрешният министър предлага по-строги наказания и нови текстове за кражбите на взривни вещества и оръжие, валутните измами и изнудването, незаконната сеч и кражбите на автомобили. С пет години да се завиши и наказанието за хората, които са откраднали кола с цел откуп. Измененията засягат и прането на пари.

"Важен момент тука е въвеждането на един нов текст, 253А, който инкриминира приготовлението за изпиране на пари като престъпление. И на следващо място - към кръга на отговорните лица да бъдат привлечени и тези, които подбуждат другиго", допълни вътрешният министър.

Министър Петканов уточни, че не е съгласувал идеите си с прокуратурата. Не е предложил и изменения, свързани с наркотиците и порносайтовете, защото такива поправки има в други четири законопроекта.