Съкращенията в администрацията, за които всички призовават, вече се случват. В Министерство на отбраната обаче те започват със скандал. 260 служители на военното ведомство са освободени, но заплашват със съд. Има ли риск, вместо да съкрати разходи, министерството да се наложи да плаща за незаконни съкращения - Габриела Наплатанова дава повече подробности по темата.

Миналата седмица 260 служители на социалната агенция в министерството получават едномесечно предизвестие за прекратяване на трудовите правоотношения, изненадващо в същия ден им се връчва и заповедта за освобождаване.

"Дойде като гръм от ясно небе - не бяхме подготвени за това", признава Ели Захариева.

"Ще си търся правата - неправомерно ме уволняват. Имам една година преди пенсия”, обяснява Вера Георгиева.

Според адвокатите на освободените, съкращенията са незаконни, защото са направени изпреварващо възоснова на постановление номер 54 на МС, което обаче ще влезе в сила едва след месец.

Директорката на социалните дейности в Министерство на отбраната, която е подготвила плана за съкращения казва точно обратното- че документите са законово издържани.

"Аз смятам, че не е нарушен закона и всички интерпретации по темата са вид тълкувания. Останалото ще реши българският съд. Към днешна дата няма постъпили жалби при нас за връчените предизвестия”, обяви Мария Димчева.

Според Димчева реално съкратени ще бъдат около 120 души, другите ще се преназначат. Тя отрича и обвиненията на освободените, че на мястото на съкратените се назначават други

"Тук се касае за съкращаване на физическото лице, а не за съкращаване на самата длъжност”, обяснява Жанет Желязкова.

Ако освободените служители осъдят държавата, министерството може да бъде задължено да плати на всеки обезщетение от десет брутни заплати. Това означава, че съкратените служители ще струват над 1 милион лева.