При производството на месни продукти се прилага пълен контрол от "фермата до масата". Това заявяват в декларация от Асоциацията на месопреработвателите в България по повод информацията, че българското месо, мляко и яйца се третират безконтролно с хормони и антибиотици, а колбасите се произвеждат "от рога и копита".
Месопреработвателите наричат тези твърдения нелепи и посочват, че всяко предприятие има своя собствена мониторингова програма за контрол по безопасността на влаганите суровини и на готовите продукти, изпълнението на която се следи изключително строго от национални и международни одитори, посочват от бранша.
Редица европейски и национални инспекции утвърдиха само предприятия, работещи по европейски санитарни норми и прилагащи действащото законодателство за безопасност на храните. Регистър на българските месопреработватели е публикуван на сайта на НВМС, посочват преработвателите.
Тиражираното в пресата, че те са против идеята на министъра на земеделието и храните за въвеждане на стандарти за производство на месни продукти, не отговаря на истината, защото тази идея се реализира от месопреработвателите, съвместно с експерти от НВМС.
"В този момент изригва ужасяваща информация за съдържанието на чистото месо", посочват от асоциацията, според които съвпадението не е случайно.
Браншът "месопреработка" заема второ място след секторите хлебопроизводство и захарна промишленост, и относителният дял на приходите от месната промишленост е 18 на сто от общите приходи от продажби в хранително-вкусовата промишленост, се посочва в декларацията.
В нея се отбелязва, че само 0.1 на сто са чуждите инвестиции в бранша. Това е и разликата с другите сектори на хранителната и питейната индустрия, в което браншът съзира причината секторът да бъде атакуван така яростно.
Месопреработвателите апелират авторите на критиките да не забравят, че "от безпаричие, напрежение, стрес, замърсяване на околната среда, липса на адекватно медицинско и административно обслужване, агресивно медийно отразяване на събития и факти, животът на хората е достатъчно отровен. А насажданата параноя спрямо българските храни скоро ще стане национална диагноза".