Инспектори на столичната НАП са иззели оборотите на две заведения, собственост на една и съща фирма, намиращи се на Терминал 1 на летището в София, съобщиха от агенцията.

Какви точно са дълговете, от НАП не коментираха, но според източници на bTV наемателят на кафенетата - фирма "М.И.Г. Груп", която официално се води на трима социално слаби роми от Видинско, дължи за осигуровки и данъци над 90 000 лева. Един от предишните собственици на тази фирма беше не кой да е, а евродепутатът Слави Бинев. В момента той официално няма нищо общо този с бизнес.

Оказа се, че в кафенетата липсват документи, които по закон трябва да са в обекта постоянно. Служителката в едното от тях пък обясни, че не познава нито собственикът, нито управителят на фирмата, която държи под наем кафенето.

Независимо от многократните покани за доброволно плащане, съдържателите на заведенията не са платили задължения си към бюджета. Сумата от 500 лв. е била описана и иззета, за да бъде погасен частично дългът на фирмата към хазната. До края на деня данъчните очакват оборотът на двете заведения да достигне 1000 лв. Освен иззетата сума, данъчните са запорирали и цялото имущество и оборудване, включително и стоките в оборот на двете заведения. Служители на НАП ще останат в обектите в близките дни, за да отнемат всички бъдещи постъпления на кафенетата.

Освен двете заведения, обект на данъчна проверка е бил и паркингът на същия терминал на летището. Инспекторите са установили, че не се издават касови бележки за сумите, които се събират за престой на автомобилите. Данъчните установили също, че само половината от парите, които са се намирали в касата на паркинга в момента на проверката, са били отчетени чрез фискалния апарат.

Заради данъчните нарушения на фирмата ще бъдат съставени актове, като предстои да се прецени дали да бъде назначена ревизия или паркингът да бъде поставен под открито наблюдение на служителите на НАП.

Оперативният директор на Летище София Николай Кабакчиев обясни пред камерата на bTV, че ръководството на аерогарата е наясно с проблемите, които съществуват при отчитане на постъпленията от дейността на паркингите. Той заяви, че се работи в посока автоматизация на системата за таксуване. Подобна автоматична система има на втория терминал на летището.