За осма поредна година Министерство на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” организират „Международен панаир на народните занаяти”, който започва днес в етнографския комплекс „Етър”. В тазгодишното издание на панаира участие са заявили повече от 80 майстори. Те ще представят занаятите грънчарство, бакърджийство, кошничарство, дървообработващи занаяти, тъкачество,  свещарство, ножарство, българска бродерия, иконопис.

Представители на Румъния, Мароко, Великобритания, Япония ще демонстрират традиционни за страната си занаяти като керамика, изработване на накити, плетива от растителни материали /царевична шума и т.н./, демонстрации на обличане на лятно кимоно - юката, на традиционно японско изкуство- оригами, изписване на японска писменост и др.

В продължение на четири дни майстори на плетива от царевична шума - беленица ще премерят сили в превърналата се в традиция Майсторска надпревара. Победителят ще бъде определен от специално жури.

В традиционната „Вечер на майстора” ще бъде обявен победителят в майсторското състезание, който ще бъде награден с голямата награда - “Сребърна хлопка”, почетен диплом, парична награда и право на изложба -базар през месец септември 2011 г. в изложбената зала на  “Етър”.

Днес миналогодишният победител от състезание „Ножарство” Христо Неделев, майстор ножар от Карлово, ще открие своята авторска изложба в изложбената зала при етнографския комплекс.

В продължение на два дни – днес и утре ще се проведе Шестата международна научна конференция „Народните занаяти - минало, настояще, бъдеще”, в която специалисти от цялата страна ще представят своите научни съобщения. Ще участват и представители на Мароко и Румъния. Дните на Международния панаир на народните занаяти ще бъдат съпроводени и от богата фолклорна програма. Официалното откриване е утре от 11:30 ч. в АЕК” Етър”.