Ставри и Виолета Стоименови са едно от семействата, които всяка седмица са посещавани от медицинска сестра и помощник от Центъра за домашни грижи в софийския квартал "Лозенец".

"Имахме нужда от такава помощ, аз и съпругата ми. Ние сме на такава възраст, че тя не може вече едно перде да постави", обясни Ставри Стоименов.

"Идват почистват, обират праха и каквото ги помолим вършат. Така ние се чувстваме по-пълноценни, а не изоставени", каза Виолета.

Всеки ден три медицински сестри и шест домашни помощници се грижат за здравето на 70 възрастни души.

"Ние самите преценяваме какво е състоянието им, от какво имат нужда. Съобразяваме се и с плана им за деня", посочи Калина Таскова, ръководител на центъра "Домашни грижи".

Някои от възрастните хора не са напускали домовете си с години, други са неподвижни, на легло. Червенокръстците ги издирват чрез личните лекари и социалните дирекции.

"Това са пациенти над 65 годин с прекарани тежки заболявания, инфаркти, инсулти. Много от тях са с трайни увреждания, имат нужда от чужда помощ. Имахме пациент, който стана след 3 инфакта", каза д-р Надежда Тодоровска, ръководител на проекта.

Предвижда се домашни грижи да получат и възрастни хора в страната. В Швейцария и Германия здравните каси фанинсират подобни услуги. Червенокръстците се надяват това да стане и у нас.