bTV продължавада следи скандала със здравното министерство, след разкритията на Димитър Анестев за това как световна корпорация диктува на експертите във ведомството каква апаратура да купуват с европейски пари за болниците ни.

В днешния неделен, почивен ден, министерството се опита да замаже скандала, като подмени скандалните файлове на своята интернет-страница.

В bTV Новините вчера ви показахме как на страницата са качени 16 спецификации на изключително скъпа медицинска апаратура за болниците. За оборудването с тези характеристики след време министерството трябва да обяви и официалните търгове за доставка.

Репортерска проверка в найстроките на файловете показа, че 7 от общо 16 файла с изисквания са писани не от експертите в министерството, а от служител в световна компания производител на такъв тип медицинска техника.

Министерството днес спешно подмени публикуваните спецификации.

Те вече се виждат само като сканирани документи, а не като уърдовски файлове и вече е невъзможно да се установи кой е техният автор.

Министерството днес дори посочи изрично на интернет-страницата, че публикува данните в проектен вариант за обществено обсъждане.