Покривът и външната стена на един от ядрените реактори в японската АЕЦ "Фукушима 1" са се срутили вследствие на взрив, който избухна малко по-рано днес, предаде АФП.

Експлозията е предизвикана от водороден газ, използван за охлаждане, съобщава ИТАР-ТАСС. Пострадали са четирима специалисти, работещи в централата, посочва  агенцията.

Инцидентът станал тази сутрин на първи реактор от АЕЦ "Фукушима 1", разположена на 240 километра северно от Токио, уточнява ИТАР-ТАСС. По-рано в този реактор започна неуправляема ядрена реакция и част от горивото се спече. За да не бъде разрушен корпусът, част от радиоактивната пара бе изпусната в атмосферата, а после персоналът започна да подава с пожарни помпи морска вода в охлаждащия контур.

Според оператора на централата "Токио електрик пауър"  експлозията станала след трус, при който покривът и външните  стени на блока на реактора се срутили, съобщи телевизия NHK, цитирана от АФП.

Специален отряд пожарникари ще бъде изпратен в АЕЦ "Фукушима 1”, съобщи говорителят на японското правителство. В същото време японската агенция "Киодо” съобщи, че нивото на радиоактивност, с което са били облъчени хората в електроцентралата за един час, се намира на границата на количеството, което не бива да се надвишава в рамките на една година.

Местните власти наредиха на жителите да евакуират зоната в радиус от 10 км около централата. На намиращите се извън този  периметър беше препоръчано да не излизат от домовете си и да уплътнят вратите и прозорците на жилищата.

Радиацията пред портала на ядрената централа надхвърля нормалното равнище над 70 пъти, а в диспечерската стая на първи реактор - над 1000 пъти, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Говорител на националната комисия по сигурността на атомната енергетика заяви по-рано днес, че е проведена операция за изпускане на радиоактивна пара от първи и втори реактор на АЕЦ "Фукушима 1". Целта е била да се понижи високото налягане и да бъде предотвратено разрушаването на реакторните корпуси.

Евакуирано е вече населението в радиус от 3 километра около централата "Фукушима 1", след като силното земетресение повреди системите й за охлаждане. На живеещите в десеткилометровата зона е разпоредено да не напускат домовете си.

АЕЦ "Фукушима 1" е разположена в град Окума от префектура Фукушима и включва шест реактора с обща мощност 4,7 гигавата, което я нарежда сред 25-те най-големи ядрени електроцентрали в света.