В църквата "Рождество Богородично" на Рилския манастир бе отслужена панихида за 60-ата годишнина от смъртта на цар Борис Трети.

Преди премиера, в Светата рилска обител дойдоха близки на семейството от чужбина, дипломати, депутати и привърженици на НДСВ, монархисти от Италия. Лично игуменът на манастира дядо Йоан посрещна министър-председателя. Той благодари на подофицерското дружество "Гургулят-потомци", което за 11-и път организира похода "По пътя на цар Фердинад - до гроба на цар Борис Трети Обединителя".

Премиерът каза, че идването в Рилския манастир след смъртта на баща му за него и неговата сестра Мария Луиза означава много.

"Жалкото е и това също, че останките му никой не можа да каже какво е станало с тях, въпреки вече немалкото години свобода и демокрация", каза Симеон Сакскобургготски.

Според Мария Луиза, която пристигна от Съединените щати, страната ни се развива добре и това се забелязвало в чужбина: "Вънка се говори, вънка е много по-важно, какво се чува вънка."

На въпрос дали не е по-важно хората да го усетят тук, княгинята отговори: "Ама, ако не им се казва."

Попитана не трябва ли да го усетят, не да го казват, княгиня Луиза обясни: "Да, ама вестниците постоянно казват, че всичко върви наопаки и е много тъжно, и накрая хората почват да го вярват."

Преди да напусне Рилския манастир премиерското семейство бе поканено на среща от дядо Йоан. На панихидата не присъства съпругата на премиера Маргарита.