Вътрешният министър Цветан Цветанов беше категоричен, че действията по подслушването на Ваньо Танов са в синхрон с българското законодателство.

"Сроковете и начините, по които се използват те са изцяло законосъобразни и те са в съответствие с българското законодателство. Там ние  сме направили допълнителен механизъм за осъществяването на още допълнителен контрол, който е необходим и това е формирането на подкомисията в НС, която следи за СРС- тата", каза Цветанов.

Изтичането на записи е един от начините да се дестабилизира страната, каза още вътрешният министър.

"Правителството на България е мишена на организираната престъпност. Естествено, че се припокриват желанията за дестабилизация в страната по някакъв начин да се правят атаки към определени министри и към премиера на страната и това е част от политическото говорене на всяка една опозиция, защото тя по някакъв начин трябва да засвидетелства присъствието си в парламента", каза Цветанов.

Цветанов поиска да бъде потърсена отговорност на тези, които са изнесли записите от СРС- тата и спомена за групи за нерегламентирано подслушване.

"Това не го изключвам като възможност, защото техническите параметри и техническите възможности вече са напреднали и естествено, че има някой, който би могъл да се възползва от подобни технологии, с които да търси дискредитиране на определени личности", каза вътрешният министър.

Във Варна Цветанов откри Интегрирана система за наблюдение на морската граница на стойност над 19 милиона евро. Системата дава 100 процента гаранция за локализиране на нелегално преминаващи имигранти, които влизат на територията на Европейския съюз през България.