Българският батальон поема контрола на един от свещените за шиитите градове в Ирак. Българските части се присъединяват към многонационалните части, съставени от американски и полски войски в патрулирането на града, който до голяма степен успя да избегне вълненията, засегнали Багдад и други градове след падането на Саддам Хюсеин, съобщава агенция "Франс прес".

"Поздравявам ви с предаването на контрола в град Кербала от трети батальон на морската пехота на българския батальон", заяви пополк. Матю Лопес.

На церемонията присъстваха управителят на Кербала Акрам Ал-Ясири, американски и полски военни, представители на местната полиция.

Българският батальон е част от многонационалните сили под полско командване. От 3-ти септември Полша поема контрола на зона, южно от Багдад, граничеща с Иран и Саудитска Арабия, и стигаща на юг до контролираните от британците райони около Басра.

"Нека западните медии се придържат към действителността". С тези думи премиерът Симеон Сакскобургготски коментира съобщенията, че българският батальон е поел командването в Кербала. Премиерът призова всички да подкрепят морално нашите военни в Ирак.

Едва ли ще има нужда от разширяване на българския контингент в Ирак, прогнозира премиерът Сакскобургготски. Той отрече да е водил разговори с полски или с американски представители за поемане на гражданския контрол от българските части.

"Това не са теми, които влизат за момента в правомощията на нашия контингент, нали", коментира министър-председателят. На въпрос дали е постъпило искане от Съединените щати, той каза, че не при него.

Попитан за гарнциите за сигурността на българския контингент, премиерът отговори така: "Кажете ми какво наричате гаранции в такова положение. Трябва всички да ги подкрепим по всякакъв възможен начин. Дори и така, морално, бих казал, и от ваша страна, за да се чувстват в максимален комфорт."

По повод съобщенията за поемане на контрола в Кербала, премиерът каза - "Това са неща, които се пускат без основания." Той посъветва западните медии да се придържат към действителността.