Съединените щати се надяват, че Съветът за сигурност на ООН ще вдигне тази седмица санкциите срещу Либия, които бяха наложени след атентата над Локърби. САЩ изразиха надежда това да стане въпреки настояването на Франция Либия да увеличи компенсациите за жертвите от взривяването на френски самолет над Нигер през 1989 г.

САЩ и Великобритания се опитват да убедят Франция да не блокира вдигането на санкциите. Либия прехвърли в швейцарска банка 2,7 милиарда долара за компенсации на семействата на жертвите от атентата над Локърби през 1988 г., с което изпълни условията на САЩ и Великобритания за окончателно вдигане на санкциите на ООН. Така за всеки от 270-те загинали в атентата ще бъдат изплатени 4 милиона долара.

За 170-те души, загинали при експлозията на френския самолет над Нигер през 1989 г. Либия изплати общо около 34 милиона долара.

Франция неотдавна заплаши да блокира предложената от Великобритания и България проекторезолюция за вдигане на санкциите на ООН срещу Либия, ако не бъде увеличена сумата от 34 милиона долара, която Либия изплати за взривения самолет. Семействата на жертвите настояват да получат обезщетения, равни на изплатените за атентата срещу самолет на американската авиокомпания "Пан Ам" над Локърби през 1988 г.