Въпросът за поемането на нови правомощия от българска страна по осигуряване на мира в Ирак не е обсъждан по време на посещението на външния министър Соломон Паси в Багдад.

При завръщането си от иракската столица тази нощ министър Паси заяви, че не е разглеждана и възможността за изпращане на 20 цивилни лица, които да поемат административното управление на град Кербала.

Вчера говорителят на кабинета Димитър Цонев обави, че е възможно в град Кербала да бъдат изпратени още 15-20 българи, които да изпълняват административни функции. Цонев уточни, че в момента се водят разговори по този въпрос с американската и с полската страна.

Въпросът за изпращането на още българи в Кербала не беше повдиган нито от американска, нито от българска страна, каза Соломон Паси. Разговорите бяха посветени на бъдещето на Ирак. Обсъдено беше икономическото възстановяване на страната, както и на българското участие в този процес, допълни министърът. По време на еднодневната си визита в Багдад Соломон Паси се срещна с представители на временната коалиционна администрация и с членове на Преходния управляващ съвет.