Хронично болните пациенти да получават безплатните си лекарства срещу такса "Рецепта". Това предлагат като антикризисна мярка пациентски организации. Защо се налага това, разказва Кристина Баксанова:

Предложението цели да се намали преразхода на Здравната каса за лекарства всеки месец. Причината пък за този преразход е включването на повече медикаменти в позитивния списък.

Данните показват, че, ако миналата година издадените безплатни рецепти са 160 хиляди, с новия лекарствен списък броят им се увеличил на 400 хиляди, което естествено е добре за пациентите. Но проблемът е малкият бюджет на касата.

Затова през измината седмица всички засегнати страни обсъждат възможни антикризисни мерки. Ето какви са предложенията и общото становище, до което стигнаха производители, търговци и пациенти:

От началото на година Здравната каса е в непрекъснат преразход за лекарства. Всеки месец се дават между 3 и 5 милиона лева над заложения максимум.

След дълги преговори производители, търговци и пациенти днес дадоха на касата своите предложения за антикризисни мерки. Те предвиждат:  производители да намалят до края на годината цените с 5%, а търговците да работят с твърда надценка от 6%.

"Смятаме, че и пациентите могат да поемат своята отговорност, за да не се налага големи групи да остават без лекарства. Говорим за болести като диабет, астма, хепатит. Това са все заболявания, при които, ако се наложи пациентът да доплаща дори малък процент, би било непосилно за него”, съобщи д-р Станимир Хасърджиев.

Затова част от пациентските организации предлагат

за напълно безплатните лекарства болният да плаща такса за рецепта.

Размерът й да е колкото е таксата за преглед – 2,40 лв. или левче.

"Съгласни сме с 1 лев доплащане, това е наше предложение при условие, че 100% реимбурсиране се запази за инвалиди и за социално слаби, социалното министерство да поеме това левче”, коментира Теодора Захариева.

Но други пациентски организации са против:

"В една такава кризисна ситуация пациентът не трябва да вади от джоба си нужното левче, за да получи лекарството си.  Средствата за здраве трябва да се изразходват единствено и само за здраве”, каза Дишана Хаджиангелова.

С предложенията разходите на касата за лекарства на месец ще намалят с около 2,5 милиона лева. 460 хиляди от тях ще са от такса "Рецепта", в случай, че тя е 1 лев. Парите ще взимат аптеките, но те ще се приспадат от сумите, които им дължи Здравната каса.

Фармацевтите приветстват предложението. С парите от нея и при условие, че касата си плаща в срок, аптеките няма да връщат пациенти.

"Ако това се случи, няма да има проблем с достъп на населението до лекарства, които се заплащат от касата”, заяви Мирослав Ненчев.

Всички предложения днес бяха представени в Касата.

"Тези мерки се правят точно с цел да не се променя процента на реимбурсация, особено на 100% платените лекарства. Аз искам да посрещна д-р Нели Нешева с готово предложение, което тя да внесе на Надзорен съвет, така че мерките да влезнат евентуално в сила от 1 юни”, информира д-р Албена Захариева.

Ако бъдат приети, мерките ще важат до края на годината.

Ще спрат ли протестите на аптекарите?

Вили Андонова е собственик на аптека в Пловдив. Казва, че е на ръба заради забавените плащания и, ако ситуацията не се промени, има голяма вероятност да спре да обслужва пациенти с безплатни рецепти въобще.

"То е свързано с абсолютната декапитализация на аптеките, за да се поддържа наличност, за да можем да обслужваме клиенти, без да ги връщаме, и те да обикалят от аптека на аптека  с надеждата да намерят всичко на едно място - просто ни трябват средства”, коментира Вили Андонова.

Затова и аптекарите гледат с оптимизъм на предложението да се въведе така наречената такса "Рецепта”.

За хронично болните и диспансерните обаче и тази такса може да се окаже твърде висока.

"По 70 лева за лекарства давам, а сега и това да плащаме, за нас какво остава, ще мизеруваме, ще стоим без пари”, оплака се Диляна Шуманова.

Междувременно стана ясно, че в Районната здравна каса в Пловдив са получени средства от НЗОК. Преведени са и около 1 300 000 -дължимите средства на аптеките в пловдивска област за периода 01.03 - 15.03.2010.

Най-късно до вторник парите за март ще могат да си получат и болниците, денталната помощ и медико-диагностичната дейност, увери директорът на Касата Борис Джурджев.