От своя страна, полският държавен глава каза, че на командирите в многонационалния военен контингент в Ирак трябва да бъде дадена възможност за гъвкави действия, в зависимост от обстановката.

На няколко пъти полският президент повтори, че 3-ти септември е датата, на която Полша ще поеме функциите си в зоната за сигурност, където се намира и българският контингент.

"Полската цел е такава - там, където е възможно, да се въведе местна администрация. Това е трудна задача - тя изисква преговори и контакти с местните среди. Това е въпрос, който не може да се реши нито в София, нито във Варшава, нито във Вашингтон", посочи Александър Квашневски.

И двамата президенти подчертаха, че мисията в Ирак е трудна. Георги Първанов напомни, че българските военни са там, за да осигуряват ред и сигурност.

"Тук става дума за едно подпомагане на тези усилия по възстановяването. Не можем да си представим, че нашите части ще изземат функциите на цивилното, гръжданското ръководство, което се формира", заяви държавният ни глава.

Полският президент не отговори директно на въпроса ще се наложили българите да поемат административни функции в Кербала. Но подчерта, че на командирите трябва да бъде дадена възможност за гъвкави реакции според обстановката на място.