Репортерите на Би Ти Ви Генка Шикерова, Габриела Наплатанова и Венелин Петков и операторите Добромир Иванов и Иван Филчев са сред 47-те участници в курса.

С "Борбата на световната общност срещу тероризма" започна петдневното обучение. То включва правила за това как журналистите да работят в зоните на конфликти и на операциите за поддържане на мира, като не застрашават своята и на военните безопасност. Репортерите и операторите ще стрелят с пистолети и автомати и ще разкриват минни полета. Според началника на Генералния щаб, ползата от курса ще е взаимна.

"Едни от най-добрите разузнавачи са журналистите, тъй като по- различни начини те успяват да проникнат там, където не може да проникне един военен разузнавач", отбеляза ген. Колев.

В света загиват около 100 журналисти годишно. До днес в Ирак са изчезнали или убити 17, припомни генерал Колев. Според него, високата степен на риск обединява войнската и журналистическата професия. Затова приел идеята на Би Ти Ви да организира курса. В него от днес общо петима репортери и оператори на Би Ти Ви се подготвят за рискови ситуации.

"Подобна информация в случая ти дава предимство с 10 процента, когато става въпрос за оцеляване", смята репортерката на Би Ти Ви Генка Шикерова.

На въпрос докъде би стигнал в името на професията, операторът на Би Ти Ви Иван Филчев отговори така: "Докъдето се налага и ми е възможно. Нямам някакви правила, с които да се съобразя, и точно за това съм тук, за да се избегне неоправданият риск."

През есента ще има още един, по-дългосрочен, курс за журналисти във Военната академия, обещаха от Генералния щаб.