Според полковника, дори и минимална част от пратката не е била предназначена за българския пазар. Полк. Великов съобщи, че се работи по версия за връзка между разбития канал и убийството на Фатик.

Заместник-директорът на НСБОП информира, че задържаните за боливийската наркоафера българи и македонци са следени 10 месеца. Групировката е била изключително добре законспирирана. Наблюдението показва, че кокаинът е трябвало да премине транзитно през България.

"НСБОП има конкретни данни какво точно е българското участие в боливийската наркоафера", заяви полк. Венелин Великов.

У нас кокаиновият пазар е ограничен, коментира зам.-директорът на НСБОП, като уточни, че килограм от дрогата струва 45-50 хиляди евро. Трафикът през нашата страна се е активизирал през последните две-три години, главно през морските пристанища.

"На този етап все още не мога да ви отговоря дали има връзка с убийството на Фатик и наркоканала от Боливия за кокаин, разбит с участието на българските служби", коментира полк. Великов.

Той поясни, че е възможно да има връзка между двата случая. Работи се и по други версии за убийството. Налице е тревожната тенденция за увеличаване на добива и ползването на синтетични наркотици в България, заяви полк. Великов. По масовост на разпространение синтетичната дрога е достигнала нивото на хероина, а синтетичните наркотици имат много по-пагубно въздействие върху здравето и психиката, особено при подрастващите.