Самите жители на Стария град разказаха, че за първи път са толкова единни. Едно от лицата на протеста е Ивелина, която макар и на високи токчета беше в първите редици на барикадите.

Тя е момичето със слънце в косите си и морското синьо в очите си. Нарекохме я лицето на протеста, защото за три дни тя не слезе нито от високите си токчета, нито от първите редици на барикадите.

Ивелина определено нямаше вариант да остане незабелязана, не само заради предизвикателната си визия, но и заради гласовите си възможности.

Ден след сблъсъците с полицията и превземането на Стария Несебър по вода Ивелина изгря и по страниците на пресата.

"Ние не обиждахме полицаите, защото те не са виновни. Обиждахме тези, които са им наредили да дойдат и така вулгарно да правят нещата, които видяха всички".

В дните на блокади и очакване местните искаха среща с министри и депутати, но комуникацията се осъществяваше само през новинарските емисии. Една от репликите обаче настърви хората. А именно, че карат С класи и притежават корабни агенции.

За себе си Ивелина казва, че е най-обикновено момиче. На 24 години е. Работи като модел и учи психология във Велико Търново. За три дни от участник в подписките, тя стана един от основните събирачи на гласове в защита на протестиращите. И остана пред крепостните стени на града дори след като част от хората склониха сами да събарят.

Дали Несебър ще бъде част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, това е въпрос на национално достойнство, заяви в студиото на "Тази сутрин" архитект Йорданка Кандулкова. Излизането на града от този списък ще е един невероятен срам, който ще предадем като наследство на децата си.

По думите й дори и Несебър да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО, градът остава в националния списък с културно наследство, така че местните пак няма да могат да си строят, както си поискат.

Няма двоен стандарт, категорична е Кандулкова. Според нея както вървят наказателните процедури за тези беззакония, по същия начин ще се процедира и с богаташките хотели.

На 29 ноември ще дойде експерта група на ЮНЕСКО в България, съобщи министър Вежди Рашидов. От ведомството се надяват да отложат излизането на града от списъка с една година.

Освен това министър Рашидов призова кметовете да поемат отговорностите си и да започнат да строят пазари.