Светът свежда глава пред паметта на жертвите на терористичните атаки в Мадрид. В петък се навършват седем години от кървавите атентати, които отнеха живота на 192 души, включително четирима българи.

На 11 март 2004 г. между 7.37 и 7.42 часа местно време 10 мощни бомбени експлозии избухнаха в четири влака в испанската столица.

Две от машините са взривени близо до централната жп гара "Аточа", една - на тръгване от гара "Ел Посо дел Тио Раймундо" и още една - на гара "Санта Еухения".

Отговорността за атентатите поема организацията “Бригадите на Абу Хафс ал Масри" - член на терористичната мрежа на "Ал Кайда".

По-късно става ясно, че планът на терористите е бил четирите влака да се взривят в момента, в който се засекат на централната гара в Мадрид. Очаквало се силата на експлозията да достигне до степен, достатъчна да унищожи сградата на гарата и да отнеме хиляди човешки животи.

По-малко от месец след атентатите, седем от заподозрените за извършването на атаките терористи се самовзривяват в апартамент край Мадрид, след като полицията обкръжава убежището им.

Следователите, които претърсват апартамента, откриват две раници, пълни с експлозиви, подготвени за взривяване и 200 детонатора от същия вид, използван при нападенията от 11 март.

През юли 2004 г. е назначена работна комисия, на която е възложено да разследва терористичните актове. Докладът на експертите сочи, че избраната от нападателите дата не е случайна, а има определена символика и може да е свързана с предишни терористични актове, като атаките на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и нападението срещу синагогата в Джерба на 11 април 2002 г.