Полк. Цветков каза този факт по повод твърдението, че действащ заместник-директор на НСС е имал контакти с Фатик. Според Цветков, такива контакти са обясними и логични, тъй като без тях не би било възможно събирането на информация за действащите контрабандни схеми.

Една от основните причини, които вероятно са довели до убийството на Фатик, е това, че е искал да говори за контрабандните схеми и скрития транзит. Фатик се е съветвал дали да го направи, след като наяве излезе доклад от началото на 90-те, в който е замесено името на фамилията му.
Щял е да говори и за участниците в каналите днес, твърди полк. Цветков, както и "за приватизаторите на тези схеми в последните години и за участието на държавни чиновници в схемите".

Цвятко Цветков твърди, че чужди служби искат контрол над контрабандните схеми и паричните потоци от тях. Това също би могло да има връзка с разстрела.

"Конкуренция за завоюване на схемите, външен натиск за смяна на играчите и установяване на нов контрол", посочи бившият секретар на МВР.

"Когато започна да се говори за генезиса на контрабандните канали, тогава започна разправата с тези хора", заяви в предаването о. з. ген. Славчо Босилков, бивш главен секретар на МВР.

Първата разработка срещу Фатик-младши е от 92-ра година, обяви Цвятко Цветков и допълни, че тогава делото е водено в ЦСБОП под названието "Очиларка". След това, тази или друга разработка по Фатик се води в Националната служба за сигурност.

Според бившия главен секретар на МВР Божидар Попов, делото не е затрито, а прехвърлено за реализация: "НСС като информационна служба беше събрала достатъчно информация, която понататък трябваше да се оформи процесуално, за да излезе нещо от това в съда."

Дела, вследствие от разработки срещу Фатик младши, няма.