Повече от 11 хиляди крайно бедни хора у нас от следващия месец ще останат без храната, която получаваха в социалните трапезарии. Социалното министерство обяви, че парите за издръжка на кухните са изчерпани и призова за тях да се погрижат църквата и бизнесът. А това на практика вече се случва в Търговище.

Храмът "Свети Иван Рилски" храни социално слабите от 14 години. Идеята на отец Славчо Проданов за трапезарията идва по време на Виденовата зима през 96-та, когато стотици хора от града остават без работа.

"Отначало започнахме с 20-тина души, но в течение на времето, благодарение на наши местни бизнесмени, които подадоха ръка на църквата, ние вече храним около 70 човека”, разказа свещеноикономът Славчо Проданов.

Немотията изпраща при отеца четиричленното семейство на Стилиян. Той е един от първите, получили помощ в трапезарията.

"Две порции на децата, които са болни от епилепсия и заради тях дават, още от самото начало от 97-ма година, тогава бяхме и двамата безработни”, сподели Стилиян Стоянов.

Освен хората, които идват за помощ, отецът и сам издирва нуждаещи се.

Всеки месец за църковната трапезария са нужни около 2000 лева. Парите идват  от четирима местни бизнесмени.

"Единият от най-сладките плодове на любовта, това е милосърдието, и те го правят. Христовата любов пее в техните сърца”, каза свещеноиконом Славчо Проданов.

Отец Славчо предлага държавата да въведе данъчни облекчения за бизнесмените, които помагат. А за кухнята в своя храм казва, че ще я има, докато има хора в нужда.

За bTV Новините от Търговище - Нина Николова