Социална кухня в центъра на София помага всеки делничен ден на нуждаещи се. Идеята обедини редица институции и много доброволци. 

На опашката пред кухнята може да видите всякакви хора - бивши учители, лекари, готвачи и бездомници. Днес обаче за тях няма кой да се погрижи, няма и кой да им сготви. С тази задача се заемат двама ентусиасти в опит да сбъднат отдавна обмисляна мечта. Александър и Милен са собственици на кетъринг фирма.

„При нас остава доста храна и през годините сме се опитвали да я реализираме, защото на всички ни е мъчно да изхвърляме. Не само защото има хора, които се нуждаят, а защото и нейното приготовление изисква много човешки усилия, за да се превърне в това, което е”, разказа Александър Ковачев.

Така преди няколко месеца се заемат сериозно със задачата да създадат социална кухня, която да помага на хора изпаднали в нужда, но не само по празници.

Споделят идеята си с националния омбудсман. Към нея бързо се присъединяват големи търговски вериги и производители, а Българската православна църква предоставя терен. Така едва за две седмици заработва кухня в двора на храм "Св. Св. Кирил и Методий" в София. 

Всеки ден там близо 500 души получават обяд - топла супа и хляб. Всяка сутрин осем готвачи приготвят храната. След това тя се доставя в кухнята, където доброволци се грижата тя да бъде разпределена.

Един такъв доброволец е и Владина Цекова. Споделя, че емоцията в кухнята е голяма, а всеки може да се включи като дари храна или отдели час от личното си време, за да дойде и помогне в пакетирането и раздаването на храната.

Илиана е на гости на дъщеря си за няколко дни. Прочита в интернет за кампанията и решава да се включи.

Точно в 12.00 ч. на обяд кухнята отваря, а желаещите бързо се стичат. Там е топло и има място за всеки. Генчо взима 150 лева пенсия. Разказва, че с тези пари за него е невъзможно да се храни два пъти на ден. Други пък споделят, че се чувстват добре не само заради храната, а заради цялата обстановка.

За да функционира кухнята обаче, тя се нужда от продукти за приготвяне на храната, а всеки желаещ може да се включи с дарение или с труд.

За хората в нужда готви Симеон Георгиев. Той е професионалист в кухнята вече над 10 години. Споделя, че да готвиш благотворително е много приятно, а в същото време и полезно. Дори измислил нови варианти на супи, мислейки как да разнообрази всекидневното меню.

Кухнята ще работи до края на април, а мечтата на всички е да се превърне в целогодишна и да отвори в още градове.