Възможността да се гласува на настоящия адрес, когато той е различен от постоянния, бе дадена с последните промени в Закона за местните избори. Който иска да се възползва, ще трябва да подаде заявление в общината, където е настоящият му адрес.

"Във всички общини ще има налепени образци и хората на бял лист ще ги пишат. Не могат да се отпечатат, знаете общините с какви пари разполагат", посочи Илияна Вълчанова, говорител на ЦИК.

Всички, които не са подали такива заявления, ще могат да гласуват само на постоянния си адрес - такъв, какъвто е бил той към 7-и август - датата на насрочването на изборите.

Ограничение има и по отношение на кандидатите в местния вот.

"Кандидатите за общински съветници и за кметове, които са променили постоянния си адрес след 8-и август, не могат да се кандидатират за кметове по новия им адрес", обясни Бисер Троянов, говорител на ЦИК.

От Министерския съвет увериха, че в избирателните списъци, които ще се излагат на публични места, няма да фигурира единният граждански номер на избирателите, т.е. няма да има разгласяване на лични данни.

Общо 11 милиона лева са предвидени за провеждането на местните избори. Според министъра на държавната администрация Димитър Калчев, чрез икономии разходите ще бъдат сведени до 10 милиона.

"Заявките на някои министерства са доста раздути, ако следим заявките, трябва да стигнем до 14 милиона лева, но това няма да стане", заяви министър Калчев.

Около 40% от заделените за изборите пари ще отидат за възнаграждения. Предстои да бъдат сформирани 263 общински и над 12 000 секционни комисии, които ще имат повече от 80 000 членове.

Тази година пари за хартия за бюлетините няма да бъдат харчени, тъй като ще се използват запасите, останали от предишния вот.

ЦИК ще регистрира партиите и коалициите за участие изборите от 25-и август до 15-и септември.