"Според мен в България трябва да има добре оборудвани лаборатории на държавно ниво, за да има наистина един истински контрол на производителите, за да могат на пазара всички потребители да бъдат спокойни, за това, което консумират”, обяви Недялка Бялков.
Част от производителите вече работят по европейските стандарти. Освен за нашия пазар, те дават продукция и за износ. Според тях е невъзможно в продуктите да попаднат вредни съставки.
„Имаме мониторинг, по който всеки ден от клането на птиците се праща месо за изследвания. До сега във нашата тригодишна практика не е установено наличието на антибиотик, тежки метали и други вредни съставки в месото на нашите птици”, каза още главният технолог на фирма „Градус" - Стара Загора.
Заради сигналите за антибиотици в пилетата ветеринарни инспектори започват масирани проверки на случаен принцип.
"Ние го правим защото, ако вие си вземете едно аналгинче без рецепта, вие ще окажете вредно въздействие, ако неправилно го използвате върху вашия организъм. Ако ние си затворим очите и това влезне в 1 милион пилета, можете да разберете какъв е остатъчният ефект", коментира Гендий Ганчев.
Най-честите отрицателни ефекти от консумирането на месо с остатъчен антибиотик са алергии, нарушаване на стомашната флора и резистентност към антибиотици.