Цената на хляба в Стара Загора от дни гони цена от 1 лев.

По данни на системата за агропазарна информация, след старозагорци най-скъп хляб ядат в Ловеч - там белият хляб се продава за 91 стотинки за килограм и в Монтана, където се предлага по 90 стотинки.

Белият хляб от 700 грама във Великотърновско вече струва между 57 и 60 стотинки - увеличението е от 4 - 5 стотинки.

В Казанлък "Добруджа" от 700 грама струва 65 вместо досегашните 60 стотинки. Това е вторият скок в града за последните три месеца.

В Габрово 700-грамовият "Стара Загора" се предлага за 65 вместо за 55 стотинки.

Според Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, ако суровините запазят високи цените си, има вероятност в цялата страна хлябът да се предлага за 1 лев.

На Софийската стокова борса пшеницата стигна 240 лева за тон. От там допускат промяна и в цените на животинските продукти заради по-скъпото зърно. В момента яйцата и пилешкото месо се продават на цена, калкулирана върху цена на пшеницата от около 180 лева за тон.

"Едно покачване с 80 лева до 260 би предизвикало или рязко повишение на цените на тези продукти, или съответно фалиране на животновъдите", посочи Христо Миленков, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Според Министерството на земеделието, зърнена криза няма да има, тъй като очакваната реколта е от почти 2 200 000 тона зърно.