Бургаският окръжен съд отстрани от длъжност ректора на Техническия университет в града доцент Николай Ралев, срещу когото има заведено следствено дело за престъпление по служба.

Според съда има достатъчно основания да се смята, че служебното положение на доцент Ралев може да възпрепятства разседването срещу него.

Обвинението твърди, че доцент Ралев неправомерно е назначил 10 души преподаватели и административен персонал. С това той предизвикал вреди за университета.

Мярката "отстраняване от длъжност" е наложена, за да не се пречи на всестранното и обективно изясняване на обстоятелствата по случая. Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок.

Ако доц. Николай Ралев бъде признат за виновен, може да получи присъда от 5 години лишаване от свобода.

Преди време от Обществения комитет за възстановяване на законността и академизма в университета обвиниха ректора, че незаконно е издал 30 дипломи по здравен мениджмънт на настоящи и бивши министри и депутати. Срещу него имаше и обвинения за неправомерно отдаване под наем на имоти на университета. Засега обаче тези материали не са включени към делото.