Закриване на НЗОК и връщане към бюджетното финансиране на болниците, поискаха от лекарския съюз. Според съсловието в момента финансирането на здравеопазването е непрозрачно и неправилно.

След дълго искане на адекватно финансиране на здравеопазването от лекарското съсловие обявиха, че не искат повече, а искат правилно разпределени пари. Според съсловната организация в момента по неясни критерии касата облагодетелства някои болници за сметка на други, а семейните лекари, които работят съвестно и пращат пациентите си на изследвания са санкционирани.

„Касата се явява една безконтролна институция, която по не знам какви критерии, но в никакъв случай не обективни, извършва цялостната дейност по разпределяне, по определяне видове, брой дейности, по заплащане на тези дейности към изпълнителите и така нататък  - и съответно си позволява всякакви своеволия”, заяви д-р Райчинов, председател на БЛС.

Лекарите предложиха дори да се върне старият начин на финансиране на болниците - само от бюджета. Поискаха и Министерството на здравеопазването да стане основния регулатор в системата.

„Явно има проблеми в касата и аз наблюдавам какво се случва. Има неща, които ме притесняват и не са ми много по вкуса. Преди малко бях с директор на болница, който ми се оплаква и ми показва за неговата болница колко са малко средствата и колко много били дадени на друга болница, която дори не могла да ги усвои. Въпросът е следният - че аз нямам нито тази власт, а и не редно и МЗ да определя методиката на касата, но определено тия неща не се нравят на един здравен министър”, коментира д-р Стефан Константинов - министър на здравеопазването.

От здравната каса за пореден път отказаха коментар и информация за това как и защо едни болници са получавали повече пари от други.

След щафетните си протести по градове, утре лекарите излизат на национален протест пред сградата на Народното събрание.