Още в първия проверен магазин в Бургас инспекторите откриха месо с неясен произход. В склада собственикът беше прибрал близо 25 килограма агнешко без никаква маркировка.
„Това означава, че нямаме доказателства за произхода на месото. Всяко трупно месо, независимо дали е агнешко, шилешко или говеждо, трябва да има т.нар. здравна маркировка - това е елипсовиден печат с номера на месодобивното предприятие, от където е добито, обясни д-р Даниела Кипекова, началник на Държавният ветеринарно-санитарен контрол към РВМС-Бургас.
От магазина ветеринарите конфискуваха още сурова наденица, за която няма необходимите условия за производство и смляна свинска кайма, която при проверката собственикът се опита да скрие. Продавачката пък се оказа без валидна здравна книжка. За нарушенията собственикът ще бъде глобен със 750 лева, а конфискуваното месо - унищожено в екарисаж.
В останалите близо десет магазина за месо, които ветеринарите провериха, не бяха открити сериозни нарушения.
В Пловдив проверките установиха неправилно съхранение на храни, което крие риск за здравето на клиентите.
В един от магазините се оказа, че съхраняват неправилно сладки изделия. Според етикета на производителя еклерите трябва да се съхраняват при температура от 0 до 4 градуса, а термометрите отчетоха 25 градуса.
Най-честото нарушение е продажбата на стоки с изтекъл срок на годност.
Масова практика в хипермаркетите се оказва продажбата на промоция на храни, чийто срок на трайност изтича след броени дни, което обаче е в рамките на правилата, обясни главен инспектор Илияна Авуска, ДВСК-Пловдив.