Една изключително рядка книга е вече на българския пазар. "Младо вино" е сборник с любовни стихотворения на Евтим Евтимов и неговата съпруга Романьола Мирославова. Как живее това известно поетично семейство и какво ги пази битовизма да не убие любовта им толкова години, разказва Ростислава Генчева.

"Младо вино" е любовен диалог с много нежност и истинска обич. Романьола Мирославова започва да пише от малка. Държи поне по девет лета стиховете си в чекмеджето, преди да ги издаде. Заедно са много години и, както казва Евтим Евтимов, вече не ги боят. Дванадесет от тях освен в къщи, те работят заедно в редакцията на артистичния вестник „Новият пулс”, откриващ млади автори. За Романьола  Евтим е последният читател. Тя му показва своите рими, едва когато ги издаде в книга. За него тя е винаги първият.

„Нашият диалог не е само на любовна тема. Всъщност „Младото вино” е съчетание между мъдрото вино на Евтим и моето – може би все още буйно”, призна Романьола.  

Евтим Евтимов е един от последните живи романтици на нашето съвремие. Започнал да пише заради една несподелена ученическа любов. Много от стиховете му стават едни от най-любимите песни на България.

„До ден днешен аз една дума не съм казал на тази жена... Преди години ме питаха шаблонен въпрос – „Коя е най-голямата любов?”. И не знам как ми хрумна, аз казах – „несбъднатата”, сподели Евтим.

И двамата казват, че живеят за поезията. Тя е тази, която ги спасява от битовизма и съхранява толкова дълго любовта им едни към друг.

„Това е лошото - че няма скарване още. Не мога да си спомня. Не, че всичко е идилия, но нещата сме ги приели съвсем естествено”, призна Евтим.

„Просто Евтим е такъв човек, че не ме оставя да ме залее битовизмът. Не ме занимава, не ме принизява... Никой не ми помага, но просто нормален човек”, допълни Романьола.  

Те още са вдъхновение едни за друг, както при първите им срещи. За Романьола Евтим Евтимов казва, че е "жена, целуната от Бога."

В прикачения видеофайл чуйте кратки откъси от поезията на семейството.