БСП ще гласува "против" предложения бюджет за следващата година, който може да бъде наречен  бюджет на социалното замръзване и задлъжняване.Това съобщи лидерът на партията Сергей Станишев, като го нарече "бюджет на социалното замръзване", защото с него ще се получат 30 месеца на замразяване на доходите.

По думите му това означава обедняване на българите от началото на управлението на ГЕРБ до края на следващата година с междувременно натрупаната инфлация от 10%. Станишев посочи, че това е и бюджет на задлъжняване и натрупване на дългове, които ще плаща младото поколение на България, защото се планира до 3,5 млрд. лева дългово финансиране.

Той отбеляза, че се предвижда БВП за 2011 г. да бъде 77 млрд. лева, като за сравнение през 2008 г. е бил 69 млрд. лева. Приходите за следващата година намаляват с 2,7 млрд. лева, при по-голям БВП с 8 млрд. лева, посочи Станишев. Според него това означава, че или правителството не може да създаде среда за изсветляване на икономиката, за плащане на данъци и събиране на приходи, или тези пари се крадат и преразпределят.

Относно последните намерения за промени в пенсионната система, Станишев посочи, че това е 22-рият вариант на пенсионна реформа от есента на миналата година, когато се е заговорило по темата.

Нямаме никакво доверие в правителството за техните намерения, отбеляза той. Според Драгомир Стойнев, председател на социалната комисия в парламента, новият вариант на пенсионната реформа до 2035 г. не дава отговор как ще нарастват пенсиите. Коалиция за България няма да подкрепи каквото и да било увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране. От левицата биха подкрепили евентуално повишаване на стажа, ако е обвързано със средната продължителност на живота в България и се отнася за хората, които сега излизат на пазара на труда, добави Стойнев.