Преди няколко седмици от Инициативния комитет за яснота в българско образование припомниха на новия просветен министър, че има разминаване в нормативната база и за въвеждането на матурите от догодина. Група родители на ученици от випуск 2004 от профилираните гимназии внесоха във Върховния административен съд нова жалба, с която искат учениците да бъдат освободени от полагане на матури.

Родителите посочват, че учениците имат право да завършат образованието си по стария учебен план, с право на освобождаване от зрелостен изпит, защото са се обучавали по него първата година от гимназиалния етап. Така, до началото на новата учебна година екпертите трябва да решат ще има ли матури през 2004-та.

Просветното министерсво ще преразгледа и системата за прием в езикови гимназии след седми клас. Това бе един от проблемите, който обсъдиха министърът на образованито със синдикалистите от "Подкрепа". Според министър Дамянов, необходима е широка дискусия дали изобщо да има приемни изпити след седми или осми клас и за кои училища. По думите му, е ненормално да се кандидатства във всички училища в България. Министърът на образованието смята, че трябва да се изработи система за оценка на училищата. Така учениците да кандидатстват за учебните заведения, които покриват определени критерии.