Съединените щати, Великобритания и Либия се споразумяха за обезщетение на жертвите на атентата над Локърби. В замяна ООН може да гласува още следващата седмица резолюция за снемане на санкциите срещу Триполи.

Постигнатото от дипломати споразумение предвижда още тази седмица Либия да изпрати писмо до ООН, в което да поеме отговорността за атентата.

На 21 декември 1988 година самолет на американската авиокомпания "ПанАм" бе взривен над шотландското село Локърби. Загинаха всичките 259 души на борда и 11 жители на селото. Подозренията падат върху либийските тайни служби, които са организирали атентата в отговор на американските бомбардировки срещу Либия две години по-рано.

Тази нощ от обиколка в Близкия изток се завърна специалният пратеник Уилям Бърнс, който ще информира Конгреса и близките на загиналите за споразумението. За Бърнс бе съобщено само, че е разговарял с израелските и палестинските власти, но не и че е посетил Триполи.

На всяко семейство ще бъдат приведени по 4 милиона долара при вдигането на санкциите на ООН, още 4 милиона след вдигането на американските санкции и още по 2 милиона след изваждането на Либия от списъка на страните, подкрепящи тероризма. Според цитирани от "Франс прес" дипломати, за доуточняване остават само технически дейтайли, след което споразумението ще бъде представено пред Обединените нации.