Тотомилионите привличат не само кандидат-късметлии, но и банди обирджии. Все още се издирват двамата маскирани, които снощи обраха тотопункт в столичния квартал "Кремиковци". Подробностите за охраната на тотопунктовете, разказва Борислав Лазаров:

Все още няма и след от крадците-самодейци от снощи. Самодейци, защото двамата са допуснали наистина елементарна грешка - разбили са вратата на тотопункта чак след като охранители с инкасо-автомобил са изнесли фишовете и парите от там и така са успели да задигнат само 40 лева и мобилния телефон на служителката. В резултат на това, от полицията обещаха да засилят охраната, докато отмине треската по третия в историята на тотализатора многомилионен джакпот. Как сработиха днес засилени мерки за сигурност?

Тотопункт в столичния квартал "Младост" е бил обран през декември миналата година. В края на работното време там нахлули двама маскирани, които задигнали малка сума. Служителката не е пострадала физически, но винаги ще помни шокът от преживяното.

Сега колежките на служителката, преживяла обира, подготвят фишовете и постъпленията от тях. Данните от фишовете се записват на дискети, които после се обработват в централата на Тотото.

След броени минути там ще дойдат охранители от фирмата, с която работи Тотализаторът, за да вземат парите и фишовете. Часът на събиране и маршрутът на инкасо-автомобила се пазят в строга тайна. От охранителната фирма отказаха да споделят каквито и да било подробности от процедурата по пренасяне на тото-парите. Но системата явно действа безотказно, защото досега обирджиите винаги са нападали тотопунктове след като парите вече са били изнесени.

Пренасянето на фишове и пари от тото-пункт отнема около 25 секунди, показа записът на нашата камера.

Заради големия джакпот, ще има и засилени мерки за сигурност. Това обясни Валентина Вутова, от Софийската районна дирекция на БСТ. Тя допълни, че Тотализаторът има договор със СДВР за региона на София, работи и в синхрон с МВР. Засилените мерки за сигурност се определят от джакпота – ако е по-голям – по-големи са и охранителните мерки.