Вероятно пълната забрана за пушене в закрити обществени места ще важи до края на седмицата. Според приетите изменения в Закона за здравето миналата година забраната влиза в сила от 1 юни. Депутатите от сегашния парламент либерализираха режима и разрешиха пушенето на закрито, но на обособени за това места, като дадоха възможност на малките кафенета сами да избират дали клиентите им да пушат или не.

Тези изменения обаче не са обнародвани в "Държавен вестник", тъй като още не е излязъл указ на президента, обясни главният редактор на "Държавен вестник" Искра Коева, цитирана от БТА. Тя очаква това да стане в петък, ако не се пусне извънреден брой на вестника.

Според конституцията, приетите от парламента актове се обнародват в "Държавен вестник" не по-късно от 15 дни след приемането им. Измененията бяха приети от парламента на 21 май т.г.

Това означава, че до петък пълната забрана, която влиза в сила от 1 юни, ще важи, преди да бъде отменена с обнародването на новите изменения. След това в заведенията отново ще може да се пуши, но пък децата няма да могат да ходят с родителите си в ресторанти и кафенета, където има цигарен дим.

Според новите промени деца до 18 години не могат да влизат в обособените места за пушачи, нито малките кафенета, където пушенето е разрешено. След петък те няма да могат да посещават и нощни заведения, в които се пуши.

Иначе са предвидени санкции от 200 до 400 лева, а ако нарушението е извършено от едноличен търговец ще се налага имуществена санкция от 400 до 800 лева.